kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Zwolle

Binnenstad Sint-Michaëlskerk Thorbeckegracht
Binnenstad Sint-Michaëlskerk Thorbeckegracht

kunstwerke

zwolle

De aan de Vechtmonding gelegen hoofdstad van Overijssel, kan terugblikken op een lange en afwisselende geschiedenis. De eerste bewoners vestigden zich in de 9e eeuw op een licht verhoogd, droog gebied in een verder moerasachtige omgeving. Eén van deze hoogten in het landschap werd »Soulle« genoemd, daaruit ontstond de huidige naam van de stad. Dit »hoogste punt« van de eerste bewoning ligt overigens in de huidige Sassenstraat. In het jaar 1230 kreeg Zwolle stadsrechten en kon zich zo onttrekken aan de invloed van de adel die tot dan toe stad en omlanden had geregeerd.

Met het lidmaatschap van de hanze (sinds 1294 lid, pas sinds 1407 bevestigd) kwam Zwolle tot een grote economische bloei. Nog in de 17e en 18e eeuw was Zwolle overslagplaats voor goederen uit Duitsland naar Amsterdam en omgekeerd, voor Napoleon daar in 1806 een eind aan maakte. De economische opleving sinds de 15e eeuw ging ook gepaard met een culturele bloei: bekend is bijvoorbeeld de uit Zwolle afkomstige schilder Gerard Terborch (1617-1681). Ook de meester Johan van den Mijneesten oefende met zijn werk een grote invloed uit op Hiëronymus Bosch, Guus van Leijden en Dürer, en de houten altaren uit de werkplaatsen van Arend van Tricht of Willem Backerweerd waren ver over de stadsgrenzen bekend. Nu is de provinciehoofdstad Zwolle met 98.000 inwoners nog steeds het culturele en economische centrum van Overijssel.

De moeite waard is bv. een bezoek aan het Stedelijk Museum Zwolle dat met historische tentoonstellingen en wisselexposities van moderne en hedendaagse kunst landelijke betekenis heeft gekregen. Dat de stad eigenlijk zelf een levend museum is, kunt u merken tijdens een van de historische stadswandelingen die in de zomer door de VVV worden georganiseerd. Hier stuit u op de overblijfselen van middeleeuwse stadsmuren en trekt u door de binnenstad van Zwolle die met haar stervormige grachtengordel nog in dezelfde staat verkeerd als eeuwen geleden. In de indrukwekkende Sassenpoort, in 1406 van baksteen gebouw en versierd met natuursteen, is nu het Rijksarchief gevestigd. De poort symboliseert als geen ander bouwwerk de stad. Vanaf de Peperbus, de markante toren van de laatgotische kruiskerk in het centrum van Zwolle, heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht over stad en omgeving.

Zeer indrukwekkend is de kathedraal van Zwolle aan de Grote Markt. De monumentale gotische hallenkerk met drie schepen ontstond tussen 1406 en 1446 en werd gebouwd van Bentheimer zandsteen en geelachtig vulkaansteen. Binnen in de kerk is het beroemde Arp-Schnitger-orgel uit het begin van de 18e eeuw ondergebracht. Het heeft vandaag nog een voortreffelijke klank en hoort met 4.000 orgelpijpen en vier manualen tot de mooiste orgels van Nederland. Vlak achter het historische stadhuis vindt u een rustige wijk, waarin veel huizen herinneren aan de tijd van de »nieuwe vroomheid« in de late Middeleeuwen. Hier duikt u in een sfeer van lang vervlogen tijden. In de Kamperstraat bevindt zich de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel die zich actief inzet voor de bevordering van kunst, kunstbehoud en toerisme.

Ook het natuurlandschap rondom Zwolle is bezienswaardig. Tussen de stad en de monding van de Vecht is de rivier met talrijke plassen, poelen en dode armen een waar vogelparadijs. Het rivierlandschap met zijn dijken en de groene uiterwaard is misschien wel het »Nederlandste« van alle Nederlandse landschappen. Vooral schilders en dichters stelden steeds weer de brede, majestueus stromende rivierloop voor en droegen ertoe bij dat landschappen zoals dat rondom Zwolle zich als »schilderachtig« en »typisch« in het collectieve geheugen prentten.